Windows 10 – de laatste versie

met Geen reacties

Eind juli zal Windows 10 gelanceerd gaan worden voor het grote publiek. Deze versie van Windows is anders dan de voorgaande versies. Windows 10 zal op meer apparaten gaan werken dan ooit te voren, zoals: Raspberry Pi, alle type smartphones, tablets, kassa’s, auto’s, robots, televisies, 3D bril. In tegenstelling tot voorgaande versies van Windows zal de look-and-feel op alle apparaten hetzelfde zijn.

01_windows_platform

Windows 10 bevat een aantal opvallende nieuwe zaken m.b.t. het installeren op nieuwe of bestaande apparaten. Deployment (provisioning) van een nieuw apparaat gaat heel simpel en kan door de gebruiker zelf uitgevoerd worden. Ook het updaten van een 32-bit naar 64-bit Windows is mogelijk. Als de eindgebruiker bijvoorbeeld een 32-bits Windows 7 home versie gebruikt kan deze door de IT organisatie, via een aan te leveren package, worden voorzien van een Enterprise versie. Na de update zal het een Windows 10 64-bit machine zijn met alle policy’s van het bedrijf. Het onderstaande schema laat zien welke mogelijkheden er zijn:

02_keuzes_voor_deployment

 

The Internet of things (IoT) is het nieuwe toverwoord voor Microsoft. Dit is het samenbrengen van alle soorten apparaten, sensoren, cloud en data.

04_internet_of_things

Er zullen 3 versies van Windows 10 IoT verschijnen:

  • Windows 10 IoT Core (webcams, navigatie, pinapparaten, Raspberry Pi)
    • geen shell, 256 MB ram, 2 GB opslag, universele apps en drivers, X86 en ARM
  • Windows 10 IoT for mobile apparaten (telefoons, tablets)
    • moderne shell, 512 MB ram, 4 GB opslag, universele apps en drivers, ARM
  • Windows 10 IoT for industry apparaten (robots, PC’s, laptops, röntgenapparaten, televisies)
    • desktop shell, Win32 apps, 1 GB ram, 16 GB opslag, universele apps en drivers, X86

Voor meer informatie verwijs ik jullie door deze website. Deze bevat een mooie blog van Tony Krijnen, omtrent alle Windows 10 versies.

Onderstaand schema geeft de bovengenoemde punten goed weer:

03_Window10_iot

 

Wat verder opvalt is de volledige integratie van opensource standaarden.

  • AllJoyn: open source communicatie framework dat samenwerking tussen IoT apparaten en apps mogelijk maakt
  • AllSeen Alliance: is een non-profit consortium dat AllJoyn beheert. De focus is om Internet of everything (IoE) mogelijk te maken. AllSeen Alliance is een cross-platform Linux Foundation Collaboration Project.

05_alljoyn

 

Overige zaken die opvallen zijn:

  • Microsoft browser (Edge – voorheen Project Spartan):

Support van de browser is veranderd. De nieuwe browser Edge zal naast Internet Explorer 11 op het systeem staan. De support van eerdere versies van Internet Explorer zullen per 12 januari 2016 komen te vervallen voor andere OS-en. De Edge browser heeft een nieuwe strategie: interoperability. De nieuwe browser stelt zich in staat om als Chrome, Safari, IE en Firefox te opereren. Klik hier om te zien welke attributen er op dit moment ondersteund (gaan) worden. Microsoft rust Edge uit met functie om wachtwoorden te synchroniseren. Er is een reading mode aanwezig, vooral handig voor telefoons en kleine tablets en tevens kan er ook een favorietenlijst van deze modus worden bijgehouden.

  • Laatste Major release:

Windows 10 zal de laatste officiële Windows versie zijn die uitkomt. Er komen ook geen Service Packs meer uit.

  • Standaard software:

Een aantal essentiële software pakketten zijn aanwezig en een aantal daarvan zijn geüpdatet. Zo zijn .Net Framework 4.6 RC, Powershell 5.0 (onderdeel van Windows Management Framework 5.0) en Windows Installer 5.0 standaard aanwezig.

06_msiexec

 

  • Task View (meerdere bureaubladen):

Men kan nu 4 aparte bureaubladen aanmaken. Het is ook mogelijk programma’s van de ene naar de andere desktop te verplaatsen. Dit is handig als je een volle desktop omgeving hebt en je privé- en werkzaken wil scheiden.

07_task_view

 

  • Command Prompt (CMD of DOS-box):

De command prompt heeft een opknapbeurt gekregen. Zo kan je nu kopiëren en plakken binnen de command prompt. Ook kan je het scherm transparanter maken. Zie hier voor een overzicht van toetscombinaties.

  • Apps in een venster:

Sinds Windows 8 zijn de apps (niet te verwarren met met programma’s) aanwezig. Ook in Windows 10 zijn deze apps aanwezig. De apps opende in eerder Windows versies alleen in volledig scherm. Vanaf nu kunnen ze ook in een venster worden geopend.

08_apps_venster

 

  • Windows Update varianten:

Windows update krijgt naast de bestaande versie, bedoeld voor thuisgebruikers, ook een zakelijke versie. Deze zakelijke versie zal beter te beheren zijn. Zo krijgen bedrijven meer ruimte om de functionele aanpassingen te testen. Dit updateprogramma gaat Windows Update for Business genoemd worden.

  • Beveiliging:

Windows Defender (antivirus en malware scanner) heeft het uiterlijk van Microsoft Endpoint Protection gekregen.

09_windows_defender

 

Windows 10 wordt met Hyper-V geleverd. Naast aanmaken en draaien van virtual machines wordt Hyper-V ook gebruikt voor security (o.a. opslaan van account hashes). Zo worden de hashes niet meer lokaal opgeslagen maar in een aparte ‘container’, de Virtual Secure Mode.

Hier wordt dit heel mooi uitgelegd.

  • Windows Store:

Momenteel bestaan er 2 Windows Stores, 1 voor de Windows Phone en 1 voor de PC. Deze worden met Windows 10 samengevoegd tot 1 Store. Windows Store is vanaf nu beschikbaar op elk apparaat waar Windows 10 op geïnstalleerd kan worden. Een programma of spel dat vanuit de Windows Store geïnstalleerd is op de Windows Phone werkt ook op een PC.

  • Hardware eisen:

Hardware eisen zijn niet anders dan die van Windows 8.1. Alle hardware waarop Windows 8.1 werkt daar zal ook Windows 10 op werken. Dit geldt hetzelfde bij drivers, details zijn hier te vinden. Dus op elke PC die niet ouder is dan 5 jaar zal Windows 10 werken.

  • Gratis?

Windows 10 zal in het eerste jaar na verschijning van de officiële release gratis als upgrade aangeboden worden aan particulieren. Dit aanbod geldt alleen als men een officiële licentie van minimaal Windows 7 heeft. Dit aanbod geldt niet voor bedrijven (Enterprise en RT versies). Mocht je willen upgraden naar Windows 10 dan kun je je hier (blauwe balk) aanmelden met je Microsoft account.

Microsoft is een nieuwe weg ingeslagen die men al jaren geleden had moeten inslaan. Meer samenwerken en vernieuwingen. Ondersteuning op alle apparaten is straks een must.

Je kan hier bekijken hoe Microsoft zelf de toekomst van IT ziet (Productivity Future Vision). Elke 5 jaar komt er zo’n video uit. Een aanrader om te bekijken!

Tenslotte kan je ook de officiële Microsoft blog bijhouden. Nieuwe versies, updates, etc. worden hier besproken.

Jeroen Bor, Fikira BV

Op basis van een presentatie Tony Krijnen